MODERNIZACIJA JAVNIH NABAVKI U SRBIJI

28.11.2010.

Konferencija: „MODERNIZACIJA JAVNIH NABAVKI U SRBIJI – uvođenje centralizovanih i elektronskih javnih nabavki“ u organizaciji Uprave za javne nabavke i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), održana je u Beogradu 24. novembra 2010. godine, u okviru projekta: „Jačanje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“.

Program odgovara aktuelnim zahtevima Evropske komisije, iznetim u najnovijem Izveštaju o nepretku, da unapređenje javnih nabavki treba sprovoditi u praksi, umesto da se svodi samo na izmene propisa.

Stoga je, u okviru projekta, razvijen specijalizovani softver za elektronsko vođenje postupaka javnih nabavki koji su napravili stručnjaci angažovani od strane UNDP-a, u saradnji sa stručnjacima Uprave za javne nabavke. Softver omogućava vođenje postupaka javnih nabavki elektronskim putem, kroz sve faze, od planiranja do realizacije ugovora, formiranje jedinsvene baze podataka svih dokumenata, aktivnosti i događaja u postupku, kao i praćenje i kontrolu postupaka javnih nabavki u svakom trenutku i na svakom nivou.

Softver je na konferenciji uručen predstavnicima pilot gradova: Subotice, Pančeva, Požarevca i Niša i pružena im je obuka za korišćenje.

Pored toga, predstavnicima pilot gradova pruženi su praktični saveti za definisanje fleksibilnih strategija centralizovanih javnih nabavki od strane dr Đan Luiđi Albana, direktora Istraživanja i razvoja u KONSIP-u, najvećem i nastarijem telu za centralizovane javne nabavke u Evropi.

Na konferenciji su, takođe, predstavljeni nalazi u pogledu kapaciteta, organizacije i sprovođenja javnih nabavki u pilot gradovima koji su dobijeni primenom specijalizovanog seta pokazatelja koji mere promene u realnoj sferi, tj. u primeni postupaka javnih nabavki. Set pokazatelja razvila je „Transparentnost Srbija“ na osnovu OECD-ovih indikatora i primenila na pilot gradove. Pomoću ovih pokazatelja biće moguće kvantifikovati promene kapaciteta i performansi javnih nabavki tokom dužeg vremenskog perioda.

Program rada

Saopštenje za medije

Prezantacije

Danijela Bokan

Đan Luiđi Albano

Danilo Pejović

Izveštaji medija:

Beta

B92

Blic

RTV

Emportal