KONFERENCIJA:“Ka većoj ekonomičnosti i efikasnosti u javnim nabavkama – savremeni pristup“

KONFERENCIJA:“Ka većoj ekonomičnosti i efikasnosti u javnim nabavkama – savremeni pristup“

Svetska banka i Uprava za javne nabavke organizovali su konferenciju: „Ka većoj ekonomičnosti i efikasnosti u javnim nabavkama – savremeni pristup“ koja je održana 21.septembra 2015. godine u, u Klubu poslanika, Tolstojeva 2, Beograd.

Na skupu su govorili: ministar privrede Željko Sertić, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, regionalni direktor za javne nabavke Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Hiba Tahboub i Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji istakao je da je Srbija u velikoj meri prilagodila Zakon o javnim nabavkama direktivama i da je u postupcima javnih nabavki novim izmenama uspostavljena veća transparentnost i jednostavnost koja vodi podizanju efikasnosti i ekonomičnosti. Takođe je istaknuto da će Srbija dobiti značajnu pomoć od strane EU u predstojećem periodu kako bi unapredila sistem javnih nabavki i potpuno ga uskladila sa standardima EU.

Predstavnici Svetske banke istakli su da kod javnih nabavki ne treba voditi računa samo o administrativnim procedurama i pravilima, već i da se, sa raspoloživim novcem, dobije najbolji kvalitet i usluga na vreme. Svetska banka je spremna da pomogne Srbiji da reformiše javne nabavke u pravcu veće efikasnosti i ekonomičnosti koji podrazumevaju racionalizaciju „ukupnog troška javne nabavke“ i ostvarivanje „vrednosti za novac“ kako bi se unapredili kvalitet i svojstva onoga što se kupuje. Svetska banka namerava da, u narednom periodu, pruži Srbiji pomoć u cilju što bolje primene ovih rešenja u praksi, posebno imajući u vidu koliko su javne nabavke značajne za investicije.

FOTO GALERIJA

 

Objavljeno u kategoriji Vesti
The development of this website was made possible by the support of the Project: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Support for further improvement of Public Procurement system in Serbia, IPA 2013.

Razvoj ovog sajta omogućen je uz podršku Projekta: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji, IPA 2013