Poziv na onlajn konferenciju: Forum javnih nabavki

Poziv na onlajn konferenciju: Forum javnih nabavki

Kancelarija za javne nabavke Republike Srbije uz podršku Projekta “Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji” organizuje četvrti Forum o javnim nabavkama:  10 meseci primene novog Zakona o javnim nabavkama i novog Portala javnih nabavki koji će se održati u onlajn formatu 27. i 28. maja 2021. godine.

Novi Zakon o javnim nabavkama objavljen je u Službenom glasniku Republike Srbije broj 91/19 od 24.12.2019. godine, a u primeni je od 1. jula 2020. godine. Od 1. jula 2020. godine u primeni je i novi Portal javnih nabavki, čiji je rad usklađen sa odredbama novog Zakona.

Novi Zakon uveo je obaveznu elektronsku komunikaciju i razmenu podataka u postupcima javnih nabavki putem Portala javnih nabavki. Uvođenje elektronske komunikacije u javnim nabavkama trebalo je da omogući naručiocima standardizaciju i automatizaciju procesa javnih nabavki, ali isto tako da podstakne veće uključivanje privrednih subjekata u postupke javnih nabavki čime se povećava konkurentnost tržišta i postiže veća vrednost za uloženi novac.

Prvog dana Foruma  27. maja 2021. Kancelarija za javne nabavke izložiće učesnicima Foruma kako ocenjuje primenu Zakona i Portala sa svog aspekta. Takođe, učesnicima ovog Foruma obratiće se predstavnici Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i predstaviti primenu novog Zakona iz ugla zaštite prava. Pored navedenih institucija, veoma je važno da sagledamo iskustvo i najveće izazove s kojima se suočavaju privredni subjekti i naručioci. Stoga će predstavnik Privredne komore Srbije i predstavnik tela za centralizovane javne nabavke predstaviti svoje viđenje primene Zakona i Portala.

Drugi dan Foruma  28. maja 2021. biće posvećen praktičnim aspektima korišćenja Portala javnih nabavki. Učesnici će imati prilike da se kroz praktični primer upoznaju sa sprovođenjem elektronske licitacije, kao i da vide koja su rešenja najčešće uočenih problema u praksi.

Verujemo da će ovaj događaj za eksperte u oblasti javnih nabavki i sve zainteresovane predstaviti izuzetno korisnu platformu za razmenu informacija, stavova i mišljenja u pogledu primene Zakona o javnim nabavkama i korišćenja novog Portala javnih nabavki.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom Covid-19 i poštujući epidemiološke mere, Forumu će uživo prisustvovati samo panelisti, dok će zainteresovani konferenciju moći da prate u onlajn formatu.

Prisustvo na Forumu je otvoreno za sve zainteresovane, a nacrt agende je u nastavku.

Prijavite se na sledećem linku: https://forms.gle/h8Mru9ZSqzh1zL2VA  najkasnije do ponedeljka, 24. maja 2021. godine. Nakon prijave, a  pre početka Foruma dobićete na vašu e-poštu potvrdu sa linkom za pristup Forumu za dane za koje ste se opredelili.

Radni jezik Foruma je srpski.

Preuzmite Agendu.

Objavljeno u kategoriji Vesti
The development of this website was made possible by the support of the Project: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Support for further improvement of Public Procurement system in Serbia, IPA 2013.

Razvoj ovog sajta omogućen je uz podršku Projekta: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji, IPA 2013