REGIONALNI FORUM: „Podsticanje profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama“

REGIONALNI FORUM: „Podsticanje profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama“

Na koji način unaprediti rad službenika za javne nabavke, kako poboljšati kvalitet njihovih znanja i veština, kako podstaći zdravu konkurenciju u postupku javne nabavke koristeći kapacitete ponuđača, a kako istovremeno onemogućiti njihovo nedozvoljeno dogovaranje, bile su centralne teme dvodnevnog Regionalnog foruma pod nazivom: „Podsticanje profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama“, koji je u organizaciji Uprave za javne nabavke, a uz podršku IPA projekta EU, UNDP-a i SIGMA-e, 23 i 24. maja 2018. godine održan u Beogradu.

Prvog dana Foruma predstavljeni su nalazi istraživanja i preporuke za unapređenje motivacije službenika za javne nabavke, procesa odlučivanja i sprovođenja postupaka javnih nabavki. Ova vrsta istraživanja je prvi put rađena u Srbiji, a učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa dobrom praksom Holandije koja ima bogato iskustvo u ovoj oblasti. Osim toga, uz analizu trenutnog stanja i predstavljanja narednih koraka u Republici Srbiji, razmatrana su ključna pitanja razvoja profesionalizacije javnih nabavki na osnovu iskustava i dobre prakse Kanade i Hrvatske.

Drugog dana razmatrani su pokazatelji pomoću kojih naručioci mogu da otkriju dogovaranje ponuđača u vezi sa postupkom javne nabavke, kao i mere za sprečavanje ove pojave. Svoja iskustva i aktivnosti u borbi protiv nedozvoljenog dogovaranja ponuđača, izložili su predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Mađarske. Na Forumu su predstavljeni rezultati istraživanja o motivisanosti ponuđača u Srbiji da učestvuju u postupcima javnih nabavki. Učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa faktorima koji ograničavaju konkurenciju na tržištu javnih nabavki u našoj zemlji. Takođe su predstavljena i iskustva zemalja EU po pitanju korišćenja mehanizama za povećanje broja ponuda po postupku, posebno kroz rast učešća malih i srednjih preduzeća.

U radu Regionalnog foruma su učestvovali predstavnici regulatornih tela iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici domaćih regulatornih institucija, kao što su Komisija za zaštitu konkurencije i Državna revizorska institucija, zatim predstavnici naručilaca i Privredne komore Srbije. Svoju ekspertizu na pomenute teme predstavili su stručnjaci iz Kanade, Holandije, Austrije, Mađarske, Hrvatske, kao i domaći eksperti.

MEDIJI

FOTO GALERIJA

 

 

Objavljeno u kategoriji Vesti
The development of this website was made possible by the support of the Project: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Support for further improvement of Public Procurement system in Serbia, IPA 2013.

Razvoj ovog sajta omogućen je uz podršku Projekta: EuropeAid/137117/IH/SER/RS, Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji, IPA 2013